Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem


Dołącz do nas na facebooku



przejdz do strony krowkarenka.pl

Informacje

Produkt tradycyjny

07 lutego 2011 roku Krówka Opatowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.


Krajową Listę Produktów Tradycyjnych utworzono na mocy ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Jednym z głównych celów powstania tej listy jest promocja i rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami na terenie kraju, po to, aby następnie móc je skuteczniej promować także za granicą.

7 lutego 2011 roku lista wzbogaciła się o pięć świętokrzyskich przysmaków: kiełbasę swojską z Kunowa, kiełbasę radoszycką, chleb iwański, krówkę opatowską oraz jabłka sandomierskie.


Ta elitarna lista oczywiście nie jest dostępna dla wszystkich. O wpisanie na nią może ubiegać się grupa producentów dla produktu tradycyjnego (będącego w obiegu od co najmniej 25 lat), posiadającego cechy odróżniające ten produkt od innych jemu podobnych - produkcja z surowców posiadających tradycyjny skład lub sposób produkcji.

 


Historia krówki opatowskiej ma już 30 lat. Krówkę opatowską produkuje się w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie cały czas niezmienioną metodą, przy użyciu tych samych urządzeń. Inną cechą świadczącą o zachowaniu tradycji jest ręczne pakowanie krówki opatowskiej.

Nagrody

Za swój wyjątkowy, tradycyjny smak krówka opatowska zyskała wiele nagród i wyróżnień, m. in. tytuł "Perły Regionu 2010" i I miejsce w konkursie "Nasze Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie".

Nasi klienci

strony www strony www strony www strony www strony www strony www
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ

PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION